2012. március 17-én bemutatjuk a zöld beszerzési rendszert!

Date: 2012 március 10, szombat Category:

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek 22. Országos Találkozójának szombati szekcióülésén (2012. március 17.) kerül hivatalosan is bemutatásra zöld beszerzési rendszerünk a reggel 9-11-ig tartó „A tudatos fogyasztás előmozdításának települési megvalósíthatósága és a fenntartható szemléletformálás” című szekció keretében.

A szekcióülésünkön bemutatásra kerülő zöld beszerzés tréning akkreditált képzés tematikáját, illetve a zöld beszerzés rendszerszerű kialakítását elősegítő módszertant ismerhetik meg az érdeklődők. Ezen kívül ismertetjük a „Társadalmi felelősségvállalás Pécsen, empirikus kutatás a pécsi civil szervezetek szemszögéből” című kutatási eredményeket is.

A szekció ülésre azon szervezetek képviselőit várjuk, akik szeretnének megismerkedni projektjeinkkel, módszereinkkel és saját tapasztalataikat is szívesen megosztják velünk!

Előadók: Diófási Orsolya, Görög Georgina

Környezet- és Természetvédő Szervezetek 22. Országos Találkozója

2012. március 15-18. Kiskunhalas

A találkozóról

A hazai nonprofit szférában talán egyedülálló a zöld szervezetek érdekképviseleti és kommunikációs rendszere. A rendszerváltozás környékén és azt követően nagy számban létrejövő zöld szervezetek az összefogás erejét felismerve viszonylag hamar elkezdték felépíteni saját hálózatukat. 1991 óta minden évben megrendezik országos találkozójukat (OT) 300-600 fő (az utóbbi években kiegészülve határon túli szervezetek) részvételével, tanácskoznak és megválasztják a maguk delegáltjait, akik szakmai intézmények és a minisztérium egyes bizottságaiban képviselik a természetvédőket. Ez a képviseleti rendszer az elmúlt nagyjából húsz év munkájának eredménye, melynek kiteljesedésében többek között a társadalmi részvétel megvalósulása iránt hajlandóságot mutató állami szektor egy-egy tagja és néhány nagy szaktudással és komoly tekintéllyel bíró közszereplő is szerepet vállalt. Az együttműködés sikerei folytán a találkozókon szavazással megválasztott delegáltakat az éppen illetékes minisztérium és a hozzájuk tartozó szakmai intézmények fogadták, és bár eltérő bizalommal viseltettek irántuk, túlnyomórészt szavazóképes félként kezelik, kezelték.

A program

I. SZEKCIÓKÖR (március 17., szombat, 9.00-11.00)

1. Erdő szekció – Gálhidy László (WWF)

2. Csendvédelem, mint a történeti és akusztikai ökológia része – Szabó Erik (SZIKE)

3. Gyepvédelmi szekció – Fehér Péter (Szélkiáltó TE)

4. A tudatos fogyasztás előmozdításának települési megvalósíthatósága és a fenntartható szemléletformálás – Görög Georgina – Diófási Orsolya (PZK)

5. Az állatvédelem helyzete Magyarországon és az Európai Unióban – Alkotmányos kitekintéssel – Pálinkás Viktória (Fauna Alapítvány)

6. Duna-stratégia és hajózás. VKI/VGT és területfejlesztés – Jánossy András („A Dunáért A.”)

7. Légszennyezés szekció – Szabó Zoltán – Szuhi Attila (LMCS)

8. Parlagfű – ma és holnap – Juhászné Halász Judit (Parlagfűmentes ME)

+1 Vegetáriánus szekció – Karay Zsófia (SZÉL Egyesület) – aula

 II. SZEKCIÓKÖR (március 17., szombat, 11.00-13.00)

9. Rio+20 – Fidrich Róbert (MTvSz)

10. Mozgalomról és SZMSZ-ről – Jánossy András („A Dunáért A.”)

11. Dél-magyarországi utasfórum a jobb közösségi közlekedésért – Somodi Mária (MKK)

12. Forráslehetőségek a környezet- és természetvédő civil szervezetek előtt, jó gyakorlatok a nem állami pályázatkezelésben, civil küldöttek képviseleti szerepe a támogatások rendszerében – Móra Veronika-Lukács Attila (Ökotárs)

13. Vörösiszap-verespatak – Simon Gergő (Greenpeace)

14. Hulladékégetés szekció – Szuhi Attila (Válaszúton Alapítvány)

15. A Kárpátok-Tisza Stratégia a Duna Stratégiában – Egri Sándor (Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési E.)

16. Bányászati szekció – Schnier Mária – Ranga János (LMCS)

A ZöldOT honlapján további hasznos információkat is talál: zoldot.hu