Fair Trade termékek értékesítésének sikere és ennek okai

Date: 2012 november 2, péntek Category:

Egyre népszerűbbek a Fair Trade minősítéssel ellátott termékek? Ezt az állítást igazolják a gazdasági értékelés során alkalmazott mutatók egy nemrégiben megjelent cikk szerint, melyben Harriet Lamb, a Fair Trade Alapítvány igazgatója is nyilatkozik a növekedést kiváltó okokról.

A Fair Trade termékek piaci értékesítésének nagymértékű növekedése

Nemrégiben nyilvánosságra hozták, hogy a méltányos kereskedelemből származó, más néven Fair Trade termékek értékesítési mutatói jelentős növekedést mutatnak mind Németországban, mind az Egyesült Királyság területén, azaz a megvásárolt termékek száma számottevően nőtt.

Míg 2011-ben az Egyesült Királyságban csupán 1,3 milliárd fontnak megfelelő értékű, hivatalosan is Fair Trade minősítéssel rendelkező termék került eladásra, addig a 2012-es év eddig eltelt időszakában a német fogyasztók mintegy 250 millió euró értékű ilyen árucikket vásároltak. Összességében ez egy 35%-os növekedést jelent, ha összevetjük a 2012-es év első felét a 2011-es év első felével.

fair_trade_logoA legnagyobb és emellett szilárd növekedést a következő termék kategóriák mutatják:

  • kávé
  • virág
  • banán

A minősítéssel ellátott banánok eladási mutatóinak növekedése 53%-os, mely mintegy 8200 tonnát jelent, míg a kávék esetében ez a növekedés 9%-os.

Harriet Lamb, a Fair Trade Alapítvány igazgatója úgy véli, hogy a fentebb jellemzett növekedés a fogyasztók egyre megfontoltabb és mélyebb törődést mutató vásárlási szokásaiból ered, az emberek jobban odafigyelnek arra, hogy mit vásárolnak. Ezenkívül a vállalatok is kezdik belátni, hogy az etikusság gyakorlása számukra is jó és előnyös.

Svájcban mintegy 20.000 ember írt alá egy olyan nyílt levelet, melyben megfogalmazták igényüket arra vonatkozóan, hogy azon külföldi munkások, akik a svájci közvállalatok számára gyártanak egyenruhákat, fejlettebb körülmények között dolgozhassanak.

A levelet eljuttatták egészen a svájci országgyűlés elé azzal a szándékkal, hogy befolyásolják az ilyen irányú törvényhozást, beszerzéseket.

Forrás: Sustainable Procurement Resource Centre