A zöld közbeszerzés szerepe az elektromos autóipar fejlődésében

Date: 2012 november 4, vasárnap Category:

Milyen intézkedésekre és támogatásokra van szükség az európai elektromos autóipar fejlesztéséhez? Tali Trigg, a Nemzetközi Energiai Ügynökség szakértője megválaszolja a kérdést, sőt javaslatokat is tesz a célok megvalósítására.

A zöld közbeszerzés elengedhetetlen az elektromos autóipar fejlődéséhez Európában

Tali Trigg, a Nemzetközi Energia Ügynökség egyik szakértője úgy véli, hogy a kormány beszerzési gyakorlata, csak úgy, mint a politikai és pénzügyi támogatás döntő szerepet fog játszani az elektromos autóipar Európában való sikeres gyarapodásában a következő 10 év során. Továbbá elmondta azt is, hogy egy olyan támogatási rendszerre van szükség, mely mind a gyártók, mind a polgárok számára elérhető, másrészt pedig kiemelte az olyan közoktatás jelentőségét, mely elfogadtatja az emberekkel az elektromos járműveket.

revolution-plugAz EurActiv-nak nyilatkozva Trigg kiemelte az infrastruktúra és az ösztönző elemek tökéletesítésének szükségességét annak érdekében, hogy elősegítsék az átállást az elektromos járművekre. „Lehet elektromos autók számára alkalmas sávokat létesíteni a városi parkolóhelyekhez való hozzáférés biztosításával, illetve ki lehet alakítani területi alapon történő olyan parkolási rendszert, mely szükségessé teszi az elektromos töltőállomások beüzemelését. Mindez megvalósult Stockholmban és Genfben.”- mondta.

A legnagyobb számban és sűrűségben kiépített elektromos töltőállomások jelenleg Hollandiában, Amsterdam városában érhetőek el, ahol 2015-re 500 elektromos járművel számolnak az utakon.

A szakértő által elmondottak az Európai Bizottság által kiadott, olyan közlekedéssel és technológiával kapcsolatos jelentésére reflektálnak, mely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy karolják fel az alternatív közlekedési módokat. A kiadványban megállapítják, hogy „a közbeszerzésen keresztül történő fejlődés lehetősége jelenleg kihasználatlan az Európai Unióban”, utalva arra, hogy az EU tagállamok az elmúlt időszakban megközelítőleg 110 ezer személyautót, 110 ezer könnyű járművet, 35 ezer nehéz teherautót és mintegy 17 ezer buszt vásároltak.

Forrás: Sustainable Procurement Resource Centre