Abu Dhabi fenntartható beszerzési stratégiája

Date: 2013 június 1, szombat Category:

Abu Dhabiban számos kormányzati- és magánszervezet kezdte meg az újrahasznosított papírok használatát, és csökkenti energiafogyasztását a „fenntartható beszerzés” elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően. Az újrahasznosított papírok felhasználása és a kisebb energiafogyasztás a karbon emisszió és az erdőirtás mértékét csökkenti.

A „fenntartható beszerzés” Abu Dhabi Fenntarthatósági Csoportjának (ADSG) kiemelt programja, mely kormányzati szervezetekre és magán szervezetekre egyaránt vonatkozik. A program arra ösztönzi a résztvevőket, hogy működésük során fenntartható beszerzési elveket alkalmazzanak. Ez nem csak a szervezet, de a társadalom és a környezet számára is előnyös, hiszen a környezeti hatások csökkentése közös cél. A programot 2012 áprilisában indították, mely azóta 30 kormányzati intézmény, magánvállalat és nonprofit szervezet működésére hatott. E szervezetek a kezdeményezéssel kapcsolatos tapasztalataikat konferencián osztották meg egymással.

abu_dhabi_900x600Ezen eljárás hozzájárul majd az „Abu Dhabi Környezeti Víziója 2030” programjában foglaltak teljesítéséhez. A koncepció olyan célokat tartalmaz, melyek által megóvható a környezet, azaz az erőforrások hatékony felhasználását, illetve a fenntartható életformák terjesztését tűzi ki célul – mondta az összejövetel nyitó beszédén Razzan Khalifa Al Mubarak, Abu Dhabi Környezetvédelmi Ügynökségének titkára. Elmondása szerint a program a fenntartható beszerzésre koncentrál a szállítás, a hulladékgazdálkodás, az építkezés és az infrastruktúra területén. A program által közvetített tudatosság Abu Dhabi különböző kormányzati és magán szervezeteit egyaránt arra ösztönözte, hogy újrahasznosított papírt alkalmazzanak, illetve minimalizálják energiafogyasztásukat – nyilatkozta egy hivatalnok a Gulf News-nak, a találkozó befejeztével.

„Ez azt bizonyítja, hogy a tudatosság vezérelte önkéntes tevékenységek tényleges változásokat eredményezhetnek alapszinten is anélkül, hogy olyan törvény bevezetésére lenne szükség, mely kötelezően előírja a fenntarthatóság elveinek gyakorlásához szükséges lépéseket” – mondta Huda Al Houqani, Abu Dhabi Fenntarthatósági Csoportjának igazgatója. Elmondása szerint azáltal, hogy Abu Dhabi irodáiban újrahasznosított papírt használnak, illetve minimalizálják az energiafogyasztást, nagyfokú karbon emisszió csökkenést értek el, habár ezzel kapcsolatban nem rendelkezett semmilyen könnyedén hozzáférhető számítással.

Huda kifejtette, hogy Abu Dhabi stratégiai célja, hogy a törvényhozás eszközével illetve a tudatossággal, és szemléletformálással segítsék a fenntartható fejlődés elérését. A kormány által elrendelt, fenntartható épületekre vonatkozó értékelési rendszere biztosítja azt, hogy az új épületek környezetbarát építőanyagok felhasználásával épülhessenek. E mellett pedig Abu Dhabi Fenntarthatósági Csoportja, mely a Kormány kezdeményezésére jött létre, többek között a fogyasztók, szolgáltatók és egyéb érintettek és érdekeltek környezettudatosságának fejlesztésére fókuszál.

A fenntartható beszerzési program igyekszik elérni azt, hogy a gazdasági fejlődés, a társadalmi fejlődés és a környezetvédelem egyensúlyban legyen az üzleti igényekkel mondta Huda.

„További célunk még több szervezetet arra biztatni, hogy csatlakozzon és támogassa ezt a programot. 2008-ban a Környezetvédelmi Ügynökség által Abu Dhabiban megrendezett Papírmentes Nap az egyike volt azon környezeti kezdeményezésnek, melynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a túlfogyasztásra” – nyilatkozta.

A találkozó néhány helyi, zöld közbeszerzéssel kapcsolatos program tapasztalatainak áttekintésére is lehetőséget nyújtott. Az összejövetel a résztvevő tagok segítségével a programok prioritásainak meghatározásával és a jövőben bevezetendő intézkedések meghatározásával végződött.

 

Forrás: gulfnews.com