Buy Smart+ konferencia Brüsszelben

Date: 2014 július 1, kedd Category:

logo_hu

SUSTAINABLE ENERGY WEEK (EUSEW)

23-27 JUNE 2014, Brussels

Brüsszelben tartották 2014. június 26–án a zöld beszerzés BuySmart+ High Level Policy konferenciát a Sustainable Energy Week (EUSEW) programjaként. A konferencián és kerekasztal beszélgetésen meghívott résztvevőként kollégánk, Diófási Gabriella, a hazai projektekről, tapasztalatokról, gyakorlatról beszélt.

Mindennaposak a kisebb, nagyobb beszerzések a cégeknél, közintézményeknél. De mi alapján választanak és mit? Sajnos napjainkban még csak a legalacsonyabb beszerzési ár a döntési szempont. Pedig nagyon fontos lenne, hogy ne csak a vásárláskor felmerülő költségeket mérlegeljék a beszerzésért felelős kollégák, hanem a teljes életciklus során felmerülő költségeket – így a beszerzési árat, az üzemeltetés, felhasználás során felmerülő költségeket, valamint az ártalmatlanítás várható költségeit is számba vegyék, és törekedjenek a környezetbarát, energiahatékony termékek, szolgáltatások kiválasztására. Az Európai Unió elkötelezett a zöld közbeszerzések mellett. Ennek a gyakorlati megvalósulását támogatta a Zöld  közbeszerzés GPP (Green Public Procurement) BuySmart+ projekt, melyben 15 ország, köztük  Magyarország is részt vett.

A konferencia programjában három előadás szerepelt. A nyitó előadást Stefania Minestrini tartotta  az Európai unió képviseletében, a várható új GPP direktívákról a 2014-2017-es időszakban. Eva Marx a BuySmart+ projekt vezetője, előadásában a projekt eredményeiről számolt be. Jiri Kavasek a csehországi kormányzati programról, a zöld közbeszerzés gyakorlatáról tartott előadást. Ezt követte a kerekasztal beszélgetés, amelyben Ciprus, Litvánia, Lettország és Magyarország képviselői beszélgettek a  zöld beszerzések,közbeszerzések gyakorlati tapasztalatairól és arról hogyan lehetne növelni, fejleszteni azt, hazájuk gyakorlatában. A konferencián nagyon érdekes volt közvetlenül megismerkedni  nemcsak a vezető Green Hetek, hanem a  szomszédos országok tapasztalataival. Az új várható szabályozással hamarosan jelentkezünk.