Fenntartható közbeszerzéssel a zöld gazdaságért Rióban!

Date: 2012 június 20, szerda Category:

Sao Paolotól Hong Kongig ösztönző példák mutatják a fenntartható beszerzés előnyeit a gazdaság, a közösségek és a környezet számára!

Rio de Janeiro-ban 2012. június 20-án új nemzetközi kezdeményezést mutatott be az ENSZ környezetvédelmi tagozata, az UNEP arra vonatkozóan, hogy a gazdaság zöldítése világszinten a lehető leggyorsabban menjen végbe a kormányok és helyi önkormányzatok vásárlóerejének bevonásával.

A több mint 30 kormány és szervezet által támogatott Nemzetközi Fenntartható Közbeszerzési Kezdeményezés (SPPI) célja, hogy a közösségi kiadásokban, arányaiban növekedjen a környezeti és társadalmi előnyöket maximalizáló termékek és szolgáltatások vásárlásának aránya.

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a fenntartható közbeszerzés a GDP 15-25%-át teszi ki, így óriási lehetőséget biztosíthat a zöld innovációnak és a fenntarthatóság előmozdításának.

do_action_rioPéldák

Példák igazolják világszerte, hogy a fenntartható közbeszerzés magában hordozza a lehetőséget a piacok fejlesztésére, a zöld iparágak versenyképességének javítására, a pénzmegtakarításra, a természetes erőforrások megóvására és a munkahelyteremtésre.

Az OECD országokban, a közbeszerzés a GDP közel 20%-át teszi ki (mintegy 4733 milliárd USD évente), míg a fejlődő országokban ez az arány kissé magasabb is lehet.

Indiában, például az állami beszerzések értéke 300 milliárd USD körül mozognak és az elkövetkezendő években a várható évenkénti növekedés több mint 10%-ra tehető.

Japán Zöld Beszerzési Politikája hozzájárult az ország zöld vállalatainak növekedéséhez, melynek becsült értéke 2010-ben 430 milliárd euró volt.

Bécs városa az EcoBuy programjával 44,4 millió eurót és több mint 100,000 tonna CO2-t takarított meg 2001 és 2007 között.

Európa 64% energiát – vagy 38 TWh villanyáramot – takaríthatna meg, ha a jelenlegi utcai világítást takarékosabb technológiákkal váltanák ki.

Hong Kongban a közlekedési lámpák LED lámpákkal történő lecserélésével 240000 USD-t takarítottak meg azon felül, hogy a LED modulok élettartamukból fakadóan évenként 7,88 millió KWh villanyáramot és 5500 tonnával kevesebb CO2 kibocsátást eredményeznek.

Az új fenntartható beszerzés kezdeményezés célja, hogy felkutassa a fenntartható közbeszerzés világszintű elterjedésének lehetőségeit, a lehetséges előnyök és hatások jobb megértésével valamint az érdekelt felek közötti fokozott együttműködés elősegítésével. Achim Steiner ENSZ főtitkár és UNEP vezérigazgató mondta: „A fenntartható közbeszerzés az országok kulcsfontosságú eszköze, amellyel átmenetet lehet képezni a zöld gazdaság irányába. Az új fenntartható beszerzés kezdeményezés azt ajánlja a kormányoknak, hogy jó példával elöljárva hasznosítsák saját vásárlóerejüket annak érdekében, hogy a piacokat zöldebb, még innovatívabb és még fenntarthatóbb útra vezessék.” Majd hozzátette „ A fenntartható beszerzés kezdeményezés célja, hogy a folyamatot szabályozási keretekkel, a kelet és nyugat közötti együttműködésekkel mozdítsa elő azáltal, hogy a közintézményeket és az üzleti szektort a beszerzési eljárás egy korai szakaszában kapcsolja össze.”

„Reméljük, hogy a kezdeményezés teljes támogatást fog kapni a RIO+20-on és egyre több ország és szervezet csatlakozik és működik közre sikerében.”

A kezdeményezést a mai napig az alábbi nemzetek és szervezetek támogatták:

Brazília, Svájc, Ecuador, Chile, Dánia, Hollandia, Mauritius, Costa Rica, Kína, Új Zéland, Libanon, a francia nyelvterületek és egyéb olyan szervezetek, mint az Amerikai Államok Szervezete, Svéd Környezetmenedzsment Bizottság, Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Képző Központja, UNOPS, Erdőgondnoksági Tanács (FSC), Eco-Institut Barcelona, Nemzetközi Fenntartható Fejlődés Intézet, Nyugat Afrikai Gazdasági és Monetáris Unió, és a Nemzetközi Zöld Beszerzési Hálózat.

A fenntartható beszerzés minden régió által elismert kiemelt fontosságú téma és számos fejlett és fejlődő országban jelenleg is folyik a megvalósítása:

Brazíliában, a központi beszerzési rendszer már több mint 550 fenntartható, környezetbarát terméket tartalmaz. Ennek köszönhetően azon beszerzési szerződések értéke 2010-ről 2011-re 94%-kal nőtt, amelyek tartalmazzák a fenntarthatósági kritériumokat.

Az Európai Unió olyan vállalást tett, hogy a zöld közbeszerzések arányát 50%-ra emeli 20 kiválasztott termékcsoportban. Eközben az USA-ban Obama elnök 2009-ben olyan rendelkezést írt alá, mely szerint a beszerzési szerződések 95 százalékában fenntarthatósági kritériumoknak kell szerepelnie.

A Nemzetközi Fenntartható Közbeszerzési Kezdeményezés (SPPI) céljai a következők:

A fenntartható közbeszerzés előmozdítása, elterjesztése a fenntartható és zöld beszerzés eszközeinek promótálásával, mintaprojektek adatainak elemzésével, a hátráltató tényezők elemzésével és innovatív megoldások ajánlásával.

A fenntartható és zöld beszerzés támogatása a nemzetek közti, globális együttműködések fejlesztésével, és a köz- és versenyszféra együttműködések támogatásával.

Forrás: unep.org