Konferenciák a zöld beszerzésről…

Date: 2014 január 10, péntek Category:

a_zold_kozbeszerzes_helyzete_konferencia_900x600

Decemberben két konferencián vettünk részt, melynek témája a zöld beszerzés volt.

December 11-én az Energiaklub által szervezett “Minden, amit a zöld beszerzésről tudni kell” szakmai konferencián a BuySmart+ projekt bemutatásán túl a legújabb hazai helyzetről tájékozódtunk.

Dr. Jánosi Andrea, közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár a zöld végrehajtási rendeletről tájékoztatta a résztvevőket. E szerint, a minisztérium januárban újabb egyeztetésre hívja az érintetteket annak érdekében, hogy még ebben a ciklusban kihirdethető legyen a várva várt rendelet.

A helyettes államtitkár az új uniós irányelvekkel kapcsolatban a zöld közbeszerzésekkel foglalkozó brüsszeli munkacsoportban való részvételhez is kérte az érintettek közreműködését, segítségét.

Közbeszerzési Hatóság képviseletében dr. Bischof Bernadett előadásából megtudhattuk, hogy a hazai közbeszerzési eljárások kb. 10 százaléka tekinthető zöldnek a 2012-es adatok alapján. A Hatóság adatgyűjtése a nemzeti eljárásrend szerinti közbeszerzésekre terjed ki és az ajánlatkérők önbevallásán alapul. A leggyakoribb zöld szempont ezeknél a közbeszerzéseknél, hogy az ajánlatkérő szerződéses feltételként kiköti a környezetirányítási rendszer meglétét. Zöld szempontok leginkább az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzéseknél jelennek meg Magyarországon.

A konferencián további érdekes előadásokat hallottunk az építési beruházások, irodatechnikai beszerzések, járművek, világítás valamint háztartási gépek termékcsoportok szakértőitől.

A december 18-án „A zöld közbeszerzés helyzete” címmel megrendezett konferencián kollégánk, Diófási Gabriella előadóként vett részt.

A BuySmart+ projektről, a zöld beszerzés tapasztalatairól és a hazai példákról tartott előadásában az ökocímkék szerepét emelte ki és a címkék ismeretére, a környezettudatos vásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a nemzetközi EFFECT projekt tagjaként rendezte meg a konferenciát. Az EFFECT projektről Kovács László, a Budapesti Elektromos Művek beszerzési igazgatója tartott előadást. A projekt a délkelet európai régió országaiban az energiahatékony közbeszerzési eljárások egyszerűsítésére és elterjesztésére tesz kísérletet. A projekt keretein belül a munkák eredményeképpen Zöld Közbeszerzési Ajánlás(keresleti oldal) illetve Akcióterv (kínálati oldal)születik, amit a nemzeti jogszabályi környezetbe javasolnak beépíteni.

Nincsen nagy különbség közbeszerzés és piaci beszerzés között – állította Kovács lászló, mint felelős beszerzési vezető. Mindkét esetben kis odafigyeléssel figyelembe vehetők környezetvédelmi szempontok. Egy beszerző nem lehet minden egyes termékcsoport szakértője, ezért fontos a különböző szakterületek együttműködése. A beszerzők hatása, hogy élhetőbb környezet vegyen minket körül a jelenben és a jövőben.

A konferencián dr. Tátrai Tünde nagyon érdekes „Zöld közbeszerzés és az új EU jogszabályok „ című előadásából a nemzetközi trendeket ismertük meg és a zöld beszerzésen túl a fenntartható beszerzésről tájékozódtunk.

„A zöld közbeszerzés helyzete” c. konferencia – meghívó és program