Lezárult a Buy Smart + projekt

Date: 2014 november 11, kedd Category:

Cégünk, a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. 2013 novemberében csatlakozott szakmai partnerként a Buy Smart+ kezdeményezéshez. Az Intelligent Energy Europe Program által támogatott BuySmart+ projekt 2012 áprilisában kezdődött és 30 hónapon keresztül tartott.

A projekt célja:

– környezettudatos és energiahatékony beszerzés népszerűsítése

– a zöld beszerzések arányának növelése volt.

A kitűzött célokat tanácsadás, információs csomagok valamint tréningek segítségével igyekeztek elérni a projektben résztvevő szakmai partnerek. A program a zöld beszerzési gyakorlat elterjesztését, megerősítését és fejlesztését volt hivatott szolgálni, főként az energiafelhasználással kapcsolatos területeken, öt kritikus termékcsoportra koncentrálva:

-világításbuysmart logo

-épületek

-háztartási gépek

-járműpark és IT berendezések

-számítástechnikai eszközök.

A projekt célcsoportját egyrészről a közigazgatási szakemberek, ezen belül önkormányzati közbeszerzéssel foglalkozók, másrészről pedig a magánvállalkozások, például multinacionális cégek beszerzői alkották.

Az együttműködés keretén belül, cégünk előadóként vett részt zöldbeszerzés workshopokon, önálló tájékoztatókat szervezett és tartott a témában, továbbá tanácsadást vállalt önkormányzatok és cégek számára, szoros együttműködésben az Energiaklubbal.

A projekt alatt cégünk 9 képzést tartott összesen 64 fő számára, emellett pedig 3 sikeres zöld beszerzés pilot projektet mondhat magáénak.

1. pilot projekt: FŐTÁV Zrt.

Zöld beszerzés által érintett termékcsoport: gépjárművekfőtáv logo

Becsült CO2-megtakarítás, energiafogyasztás csökkenés illetve összesített költség-megtakarítás:

Azonos, éves futásteljesítménnyel számítva az új gépjárművek rendszerbe állítását követően minimum 19,8 %-os energiafogyasztás megtakarításával lehet számolni, ami 16957 liter üzemanyagot jelent. Költségmegtakarítás szempontjából haszongépjárművek esetében nettó 323,- Ft/liter diesel üzemanyagárral számolva a legkisebb megtakarítás éves szinten nettó 5,47 M Ft-ot jelent. A CO2 megtakarítás 128232 kg/év.

2. pilot projekt: Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

A zöld beszerzés által érintett termékcsoport: informatikai eszközök

szekszard logoBecsült CO2-megtakarítás, energiafogyasztás csökkenés illetve összesített költség-megtakarítás:

A korábbi géppark fogyasztásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de becslések szerint 90-100Watt közé tehető, így a jelenlegi 50Watt-ban maximalizált üresjárati fogyasztás közel 50%-os megtakarítást hoz a Polgármesteri Hivatal számára mind energiafogyasztásban és költségben, mind CO2 kibocsátásban.

 3. pilot projekt: Hosszúhetény Község Önkormányzata

A zöld beszerzés által érintett termékcsoport: közvilágításHosszuheteny

Becsült CO2-megtakarítás, energiafogyasztás csökkenés illetve összesített költség-megtakarítás:

A beszerzés a számított adatok alapján sikeres, de mivel csak néhány hónapja üzemel, így csak előzetes kalkulációk állnak rendelkezésre: 66 %-os költségmegtakarítás és 50 tonna CO2 kibocsátás csökkenés érhető el. Az összesen 517 fényforrás cseréjét igénylő beruházás körülbelül 4 év múlva térül meg a településnek.