Nyár végétől várható a kötelező zöld közbeszerzés!

Date: 2013 augusztus 10, szombat Category:

A januárban megjelent zöld közbeszerzésről szóló kormányrendelet tervezet hatályba lépése a társadalmi egyeztetést követően a nyár végére várható!

A zöld közbeszerzéseknek kiemelt jelentősége van környezetvédelmi és innovációs szempontból is. Az EU-ban az 1990-es évek vége óta foglalkoznak a témával, 2004-ben pedig megtörtént a zöld közbeszerzés jogi hátterének megalapozása az Uniós jogrendben (2004/18/CE; 2004/17/CE). Az EU 2003-ban ajánlást fogalmazott meg a tagállamoknak arra vonatkozóan, hogy készítsenek cselekvési tervet a zöld közbeszerzések nemzeti szintű megvalósítására.

Magyarországnak sajnos még mindig nincsen elfogadott zöld közbeszerzés nemzeti cselekvési terve, noha a KBT 2006-os módosítása óta lehetőség van környezetvédelmi szempontok alkalmazására is a közbeszerzési eljárásokban.

zold_beszerzes_2_900x600A többi Uniós tagállamhoz viszonyítva hazánk különösen nagy lemaradásban van a zöld közbeszerzések tekintetében. Míg a legfrissebb felmérések szerint Belgiumban, Dániában, Svédországban, és Hollandiában a tenderek 40-60%-a zöld szempontok figyelembevételével kerül kiírásra, addig itthon ez az arány jóval kisebb.

A fentiek tükrében a zöld közbeszerzés hazai meghonosításában kiemelt jelentőséggel bírhat e rendelet, különösen a kötelezés erejével. A zöld közbeszerzésekről szóló kormányrendelet tervezet a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, a központosított közbeszerzés során ajánlatkérésre feljogosított szervezet, a Kormány közalapítványai, valamint az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek számára tenné kötelezővé a zöld szempontok érvényesítését a közbeszerzési eljárásokban.

Az eredeti tervek szerint a rendelet 2013. július 1-én lépett volna hatályba, de legfrissebb értesüléseink szerint ez leghamarabb a nyár végére várható. További információért lépjen kapcsolatba kollégáinkkal.