Venelles és a zöld közbeszerzés

Date: 2013 május 17, péntek Category:

Hogyan lehet Európai szintű közbeszerzési versenyt nyerni pusztán az által, hogy minden iskola és óvoda tisztítószerét környezetbarátra cseréljük? Egyáltalán mitől is lesz egy tisztítószer környezetbarát? Miként kell egy ilyen tendert lebonyolítani? Nem lesz ettől drágább a beszerzés?

tisztitoszerek_900x600A közel 8100 fős francia Venelles városa, Aix-en-Provence szomszédságában található. A polgármester ötlete alapján és a városi tanács támogatásával, a város kifejlesztett egy átfogó zöld közbeszerzésre vonatkozó stratégiai programot, melyet 2007 óta minden városi beszerzési projekt során alkalmaznak. A stratégia olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 2011-ben Venelles nyerte az Euro Top 10 keretében megrendezett közbeszerzési versenyt.

Mivel sikerült ilyen kiemelkedő eredményt elérniük? Környezetbarát tisztítószerek beszerzésére írtak ki pályázatot a város két óvodája és három általános iskolája számára. Tették mindezt azzal a céllal, hogy kevesebb egészségi ártalomnak, kockázatnak legyenek kitéve a gyerekek, illetve a takarítószemélyzet.

A tender különböző követelményeket fogalmazott meg, mind az ökocímkékre, mind az egyéb kritériumokra vonatkozóan. Miután megvizsgálták a mintákat, letesztelték a termékeket, és kikérték a takarítók véleményét, javaslatait – az ajánlatok részletes vizsgálata és pontozása következett.

Pontozás kritériumai

Gazdaságilag legelőnyösebb tender:

Ár: 45%

Szakmai kiválóság: 30%

20% : termékek választéka és hatékonysága

10%: tesztminták teljesítménye

Környezeti teljesítmény: 20%

  • termékek környezeti hatásai (jelzést kapnak azok a termékek, melyek 100%-ban biológiailag lebomlóak és oldószermentesek)
  • környezetbarát csomagolás: újratölthető tartályok és olyan papírcsomagolás, mely teljesíti az FSC, PEFC vagy ezekkel egyenértékű ökocímkék kritériumait

Kézbesítési idő: 5%

Eredmények

Hét ajánlat érkezett 8100 és 21600 euró közötti árkategóriában. A sikeres pályázó mutatta be a legversenyképesebb ajánlatot, továbbá a környezeti teljesítmény értékelésekor is megszerezte a legmagasabb pontszámot. A tesztelők is velük voltak a legelégedettebbek, illetve 12 termékükből 8 ökocímkével ellátott, vagy is nem tartalmaznak veszélyesnek ítélt hatóanyagokat. Biológiai lebomlásuk 6-10 napig terjed. Termékeik 96%-a újratölthető palackban és környezetbarát csomagolásban forgalmazott. A nyertes vállalat a szállítói tevékenységen felül azt is megtanítja a takarító személyzetnek, hogy hogyan tudnak a forrásokkal takarékoskodni és miként kerülhetik el a tisztítószerek pazarlását.

Tapasztalatok

A tender bemutatta, hogy bármilyen tisztítószer hatóanyaga helyettesíthető környezetbarát komponensekkel anélkül, hogy megnövelné a költségeket.

Ezen tender sikerén felbuzdulva további közbeszerzések esetén is alkalmazni fogják ezt a gyakorlatot.

Forrás: European Commission : GPP – Green Public Procurement – A collection of good practices