A Bio-Siegel 2001 óta az egyetlen olyan nemzeti bio védjegy Németországban, mely hiteles, harmadik fél általi tanúsítást ad a szigorú EU-s követelményekkel lépést tartó termelőknek. Garantálja az élelmiszeripari termékek bio minőségét és ökológiai eredetét. A ma napig több mint 2 000 termelő illetve 35 000 termék nyerte el ezt a minősítést.
A Bio-Siegel szigorú követelményeket állít a termékekkel szemben, melynek alapja a német ökológiai termékek címkézéséről szóló törvény (ÖkoKennzG). A Bio-Siegel minősítés feltételei nagyrészt követik az uniós bio követelményeket. A minősítést az a termék kaphatja meg, mely legalább 95%-ban bio, vagyis ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat tartalmaz.
A követelmények ezen kívül az alábbi rendelkezéseket foglalják magukba:
- tilos besugárzást és génmódosítást alkalmazni a termékeknél;
- nem alkalmazhatnak szintetikus vegyi anyagokat, műtrágyát a növényvédelemhez;
- a talaj legyen megfelelő minőségű az állattenyésztéshez és az állati takarmányok ökológiai előállításához;
- nem alkalmazhatnak antibiotikumokat vagy a növekedést elősegítő anyagokat.
Az általánosnak tekinthető bio rendelkezéseken felül a Bio-Siegel nagy hangsúlyt fektet a talaj egészségére, a megújuló energiaforrások használatára valamint a jó gyakorlatok alkalmazására a mezőgazdasági termelésben és az állattenyésztésben.
Az ökológiai gazdaságokat Németországban államilag elismert ellenőrző szervek vizsgálják felül. Az ökológiai gazdaságok nyomon követhető rendszerben működnek, vagyis az összes felszerelésükről és terményükről illetve arról, hogy kitől mit szereztek be és kinek mit adtak el, nyilvántartást vezetnek, amely lehetővé teszi a hatékony ellenőrzést.
Forrás:
http://www.oekolandbau.de/bio-siegel/