A Naturland Szövetséget 1982-ben alapították Németországban az ökológiai gazdálkodás támogatása érdekében. Megalakulása óta jelentős lépéseket tett a biogazdálkodás új területeinek – mint például az ökológiai erdőgazdálkodás és az ökológiai akvakultúra – kialakulásáért, melyeknek köszönhetően mára a világ egyik vezető szervezetévé nőtte ki magát.
Napjainkban több mint 53.000 gazdálkodó állít elő a Naturland nemzetközileg elismert irányelveinek megfelelő élelmiszert. Emellett a Naturland volt az első ökológiai szervezet, amely valamennyi gazdaságában bevezette az alkalmazandó társadalmi felelősségre vonatkozó irányelveket. A Naturland ugyanolyan fontosságot tulajdonít a társadalmi felelősségvállalásnak, mint az ökológiai területen érvényesülő szakértelemnek. Amellett, hogy éves szinten 3.000 tonna tea és több mint 30.000 tonna kávé rendelkezik Naturland minősítéssel, a Naturland a világ minden szegletében, 37 országban tanúsít többek között banánt, ananászt, kakaót, nádcukrot, fűszereket, olívabogyót, garnélarákot valamint lazacot. A Naturland minőségi irányelvei még az EU előírásoknál is szigorúbb követelményeket támasztanak, ennek köszönhetően élvezik a fogyasztók teljes bizalmát.
A Naturland az EU-s előírásokon túl megköveteli például:
- a teljes gazdaság átállását, amely mind a növénytermesztő, mind az állattartó egységekre egyaránt vonatkozik;
- a társadalmi felelősségvállalásra vonatkozó irányelvek alkalmazását, garantálva a tisztességes munkafeltételeket minden Naturland gazdaságban;
- a vonatkozó irányelveknek való megfelelést az olyan trópusi növények esetében is, mint a tea és a kávé;
- az ökológiai akvakultúrára, erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra vonatkozó speciális előírások végrehajtását, amely területeken a Naturland úttörő szerepet vállal;
- az ökoszisztéma védelmét, a Naturland tiltja például az őserdők irtását, a kávéültetvények védelmében árnyékoló növényzetet, valamint a garnélarákot tenyésztő gazdaságokban a mangrove területek újratelepítését írja elő.
A Naturland nemzetközi tagjainak mintegy 90%-a termelői csoportokba szerveződött. A Naturland segíti őket az ökológiai termelésre való átállásban és az ezt követő időszakban is a rendelkezésükre áll. Az ökológiai gazdálkodás egy modern és fenntartható földhasználati forma ötvözete, mely nagyon izgalmas lehetőségeket kínál különösen a kisgazdálkodók számára: serkenti a szerves anyag körforgást és javítja a talajtermékenységet; megteremti a szükséges feltételeket a fenntarthatóan magas hozamokhoz; ötvözi a hagyományost a legmodernebb tudással; függetlenségi lehetőséget kínál a drága, külső termelési eszközöktől.
A Naturland szabványok a bioélelmiszerek előállításán túl több területre is kiterjednek, mint például ökológiai erdőgazdálkodásra, a méhészkedésre, a fenntartható halászatra, a textil- és kozmetikai termékekre, valamint a társadalmi normákra illetve a társadalmi kérdésekre.
Forrás:
http://www.biokontroll.hu
http://www.naturland.de