Energiamenedzsment

energy_managementAz ISO 50001-es energiamenedzsment – szabvány célja, hogy segítse a szervezeteket azoknak a rendszereknek és folyamatoknak a kialakításában, amelyek az energiahatékonyság növeléséhez szükségesek.

Az  energiamenedzsment bármilyen nagyságú és tevékenységet végző szervezet számára ajánlott: kereskedő, gyártó, szolgáltató cég és akár közintézmények számára is. Az energiahatékonyság növelésével jelentős költségcsökkentés érhető el, amit egyelőre nem minden vállalat használ ki. A szükséges energiaforrásokkal való körültekintő bánásmód elengedhetetlen a vállalat hosszú távú nyereségességéhez és fenntartható fejlődéséhez. Egyre több cég ismeri fel a CSR (vállalati felelősségvállalás) jelentőségét, aminek egyik alapvető eleme az energiahatékonyság.

Azon túl, hogy az energiahatékonyság költségcsökkentést eredményez, a környezetre is jótékony hatással bír, az energiaforrások felhasználásának csökkentése révén kevésbé terheli azt. Ezért az energiahatékonyság a céget jó vállalati kommunikációval kombinálva szimpatikussá teheti, ami a bevételt jótékonyan befolyásolja.

Mit kínálunk?

Felmérjük…

Mennyi energiára van szüksége?

Az energiafogyasztás csökkentéséhez, az energiaköltségek stabilizálásához általában meg kell ismernünk az aktuális állapotot. Fontos tudnunk, hogy hol mennyi energiára van szükségünk.

Hol vannak a potenciális megtakarítási források?

Legtöbb esetben az épületgépészet, a világítástechnika és az elektronikus berendezések működtetése terén nyílik lehetőség energia megtakarításra. A kérdés, hogy ténylegesen mennyi energiára van szükségünk a számunkra szükséges komfort- és teljesítményszint eléréséhez.

Mekkora a megtakarítási lehetőség?

Segítünk felbecsülni a megtakarítási lehetőségeket, így költséghatékony energiatakarékossági intézkedéseket vezethet be. Az átlagoson elérhető megtakarítások 20 és 40 % közé tehetők!

Bevezetjük, megtervezzük…

…a vállalat munkatársainak szóló energiahatékonysági, tudatformáló projekteket, és segítséget nyújtunk a konkrét műszaki megoldások (pl. megújulókkal történő) tervezésében, kivitelezésében energetikus kollégák segítségével.

Kiépítjük ISO50001 szerinti energiamenedzsment rendszerét…

…mellyel összefogottan, komplex rendszerként működtetheti energiahatékonysággal kapcsolatos vállalati programjait, projektjeit.

A szabvány célja, “hogy segítse a szervezeteket azoknak a rendszereknek és folyamatoknak a kialakításában, amelyek az energiahatékonyság növeléséhez szükségesek”.

Eredmények:

• a költségek és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkenése

• a jogszabályi követelményeket, és az energiaszempontból lényeges információkat figyelembe vevő politika és célok meghatározása és bevezetése

Miért fontos az energiamenedzsment?

Az elérhető megtakarítások miatt...

Az energiaárak folyamatos emelkedése, az energiabiztonságról hallható hírek sok fogyasztót arra késztetnek, hogy felülvizsgálják energiafelhasználási szokásaikat, energiafogyasztó rendszereiket, vagyis tudatos energiafogyasztók legyenek.

Jelenleg közlekedési eszközeink működtetése, épületeink fűtése / hűtése, világító berendezéseink, műszaki cikkeink használata egytől egyig fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, kőszén, valamint az ezekből előállított villamos energia) felhasználását igényli. Ezek a készletek azonban végesek, ezért a rendelkezésre állásuk mérséklődésével párhuzamosan áruk drasztikus növekedésbe kezdett, mely tendencia előreláthatólag a jövőben is folytatódni fog.

Az energiaárak ilyen mértékű növekedése mellett elkerülhetetlen, hogy ne figyeljünk oda mindennapi életünk során a minket körülvevő infrastruktúra energiahatékonyságára.

Milyen megtakarítások érhetők el az energiahatékony működéssel?

  • Indokolatlan felhasználások megszüntetése esetén 100% a megtakarítás (pl. konnektorban bedugva hagyott adapterek, stand-by funkciók…).
  • Fejlett technológia használata esetén akár 90% megtakarítás lehetséges.
  • Energiahatékony berendezések, gépek használata esetén az energia megtakarítás 20-50% lehet.
  • Egy hatékony energiafelhasználású rendszer megújuló energiaforrásokkal is működtethető

A versenyelőny miatt...

Az energiahatékonyság ipari létesítményeknél, nagyvállalatoknál a kiélezett versenyhelyzet és a szűkülő energiaforrások miatt rendkívül fontos szerepe van. Az energiahatékonyság növelésével jelentős költségcsökkentés érhető el, amit egyelőre nem minden vállalat használ ki. A szükséges energiaforrásokkal való körültekintő bánásmód elengedhetetlen a vállalat hosszú távú nyereségességéhez és fenntartható fejlődéséhez. Egyre több cég ismeri fel a CSR (vállalati felelősségvállalás) jelentőségét, aminek egyik alapvető eleme az energiahatékonyság.

 Azon túl, hogy az energiahatékonyság költségcsökkentést eredményez, a környezetre is jótékony hatással bír, az energiaforrások felhasználásának csökkentése révén kevésbé terheli azt. Ezért az energiahatékonyság a céget jó vállalati kommunikációval kombinálva szimpatikussá teheti, ami a bevételt jótékonyan befolyásolja.

Az energiaellátás biztonsága miatt...

Országunk nem rendelkezik jelentős fosszilis energiahordozó készletekkel. Jelenleg energiaigényünk közel 80%-át más országokból származó importforrásokból kell biztosítanunk. Ennek legnagyobb részét az Oroszországból érkező kőolaj és földgáz teszi ki. Ez az energiafüggőség kiszolgáltatottá teszi hazánkat, mely kiszolgáltatottság a jövőben még tovább növekedhet, a Föld fosszilis készleteinek fokozatos kimerülésének és az ezzel együtt járó folyamatos energia árnövekedés következtében.

A CO2 kibocsátás csökkentés, a környezetvédelem miatt...

A fenntartható energiagazdálkodás közös érdeke az egész emberiségnek, hiszen a globális klímaváltozás első jeleit már tapasztalhatjuk is!

Fenntartható energiagazdálkodás = energiahatékonyság növelése + megújuló energiaforrások felhasználása + energiaigények racionalizálása

Ahhoz, hogy képesek legyünk kezelni a klímaváltozás problémáját vissza kell szorítanunk a jelenlegi, pazarló, rossz hatásfokkal működő energia felhasználásunkat és az ezzel együtt járó, környezetre és emberre egyaránt káros anyagok mértéktelen kibocsátását.

A következőkben ismertetett pár számadat segít elhelyezni saját energiafogyasztásunk jelentőségét a klímaváltozási folyamatra:

A hazai 84,7 millió tonna CO2 egyenértéknyi kibocsátás 75%-áért az energetika felelős (hűtés, fűtés, közlekedés, ipar…)

Közvetlenül a lakosság felelős az energiafelhasználás 38%-áért, amely az üvegházhatású gázok hazai kibocsátásának 30%-át okozza.

A lakossági (és közületi) energiafelhasználás kb. 70%-át az épületfűtés és kb. 10%-át a használati melegvíz előállítás indukálja.

Egy korszerűtlen lakóépület átlagosan tízszer annyi energiát fogyaszt, mint egy korszerű lakóépület

Töltse le tájékoztatónkat: Energiamenedzsment