Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) többek között az élelmiszerbiztonság megvalósításáért, az éhezés visszaszorításáért felel. A 2015-ös év a Talajok Nemzetközi Évének lett megválasztva, ebből kifolyólag a következőkben bemutatjuk a talajok védelmének fontosságát, a talajok szerepét az élelmiszerellátásban, és a talajokat veszélyeztető folyamatokat.
2015-ben megpróbálják a fenti kezdeményezéssel felhívni az emberek figyelmét globálisan arra, hogy életünkben meghatározó szerepe van a bolygónkat borító talajrétegnek, s azt, hogy létünk nagyban függ tőle.
A talaj egy feltételesen megújuló, és érzékenynek mondható élő közeget jelent, amelyről megfelelően kell gondoskodni. A Föld felszín csupán 29 %-a szárazföld, így elmondható, hogy a talaj kis mennyiségben jelenlévő erőforrás, mellyel hatékonyan kell gazdálkodni. Tíz centiméternyi termékeny talaj 2000 év alatt keletkezik, így könnyen belátható, hogy a talajrétegben okozott károknak messzemenő következményei vannak. A városiasodás, az erdőirtás, a túllegeltetés, a klímaváltozás és a sok esetben helytelen mezőgazdasági gyakorlat mind felgyorsították az eróziót, és a szárazföld állapotának romlását. Mindezek következtében a termőföld mennyisége csökken, az ökoszisztémák pedig károsodnak.
A fenntartható módon zajló termelői gyakorlatok megállíthatják a fent említett folyamatokat, azaz elengedhetetlen, hogy a termelők – hozzájutva a megfelelő technológiákhoz, szakértelemhez és támogatáshoz – megállítsák a termőtalajvesztést, az ökoszisztémákban történő károkozást site link.
A talajdegradációs folyamatok mértéke és üteme olyan nagy, hogy a jövő generációk igényeinek kielégítése kétséges.
A kezdeményezés által hirdetett fenntartható talaj – és területhasználat elengedhetetlen a hatékony módon történő élelmiszertermelés biztosításához, továbbá a vidék megélhetésének és egy egészséges környezet megteremtéséhez.
Az alábbiakban bemutatjuk azokat a talajfunkciókat, amelyek miatt elmondható és belátható, hogy létünk nagyban függ a talajok állapotától:
– az egészséges talajok az egészséges élelmiszertermelés alapját képezik
– a talajok teszik lehetővé az élelmiszer, gyógyszerhatóanyag és tüzelőanyag előállítás miatt telepített növényzet művelését
– a talajok nagy mértékben hozzájárulnak a biodiverzitás fenntartásához
– a talajok segítségünkre vannak a klímaváltozással szembeni harcban is, hiszen a szén körforgásában kulcsfontosságú szerepet töltenek be
– a víz raktározásával és szűrésével is hozzájárulnak az árvíz és a szárazság idején fellépő problémák leküzdéséhez
– a talajok a nem megújuló erőforrások közé sorolhatóak, ebből kifolyólag védelmük és megőrzésük elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság megteremtéséhez és a fenntartható jövőhöz
Most pedig ismertetjük a program 2015-re vonatkozó specifikus céljait:
– a civil szféra és a döntéshozók körében történő figyelemfelkeltés, a tudatosság növelése, oktatás
– a talaj védelmére vonatkozó hatékony stratégiák és tervek támogatása
– elősegíteni a fenntartható talajmenedzsmentbe történő befektetéseket
– a talajok állapotáról való információgyűjtés, rendszerezés és monitoring rendszerek működtetésének támogatása
Forrás:
www.forestpress.hu
www.fao.org