56. és 57. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság, mint zöld rendezvény

VitorlazoNB logo_cmyk2011-ben az 56. valamint 2012-ben az 57. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság zöld rendezvényként került megrendezésre. A két hetes rendezvényeket kollégáink varázsolták “zölddé”.

A 21. század legnagyobb kihívásaira reagálva és korunk trendjeit követve 2011-ben az 56. , valamint 2012-ben az 57. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével került megrendezésre. A 2011. augusztus 6-a és 20-a, valamint a 2012. július 21- augusztus 24-e között zajló bajnokságnak Őcsény adott otthont, ahol a szervezők (az Őcsényi Repülőklub és a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft.) jó példával járva elöl törekedtek arra, hogy a versenyzőket és látogatókat környezettudatos hozzáállásra ösztönözzék.

A környezetünkre való odafigyelés, a tudatos magatartás elsősorban mindössze szemléletváltás kérdése. Ám miért pont egy vitorlázórepülő verseny legyen „zöld” rendezvény?

Elsőként azért, mert a vitorlázórepülés egyébként is egy természetközeli sport. Hányan mondhatják el magukról a vitorlázórepülőkön kívül, hogy a természettel teljes összhangban, gólyákkal, sasokkal a jobbjukon suhantak már a szél szárnyán? Vagy, hogy több száz kilométert képesek nagy sebességgel megtenni kizárólag a Nap energiáját hasznosítva?

Környezetvédelmi szempontból hangsúlyosabb azonban, hogy egy vitorlázórepülő-versenyen nem maga a repülés, a versenyzés, hanem a gépek kiszolgálása, a versenyzők és látogatók általános szükségleteinek ellátása, illetve a kempingezés jelentik a környezetterhelés fő forrásait.

A szervezők célja, hogy a Szekszárdtól 10 km-re meghirdetett verseny teljesen környezetbarát módon kerüljön lebonyolításra azokon a területeken, ahol ez minimális költségráfordítással megoldható.

A környezetbarát működés fő elemei a következők voltak:

  • anyaghasználat csökkentése (papírfelhasználás minimalizálása, elektronikus dokumentumok használata)
  • szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása
  • környezetbarát termékek használata (zöld beszerzési módszer)
  • a víz- és energiafelhasználás racionalizálása
  • a környezettudatos gondolkodásmód ismertetése, népszerűsítése és ösztönzése minden eszközzel a verseny folyamán.

A szerevezők bíznak benne, hogy ez a néhány, mindennapi életünk során is alkalmazható változtatás csak a kezdet, egy olyan innovatív irány, amely továbbfejleszthető, amelyben komoly távlatok rejlenek.

A rendezvényt a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. szakemberei varázsolták “zölddé”.

A vitorlázórepülésről

A versenyek eredményei

logo

Néhány kép a “zöld nemzetiről”…