Stockholm környezetbarát informatikai eszközökkel ellátott irodái

Date: 2013 augusztus 18, vasárnap Category:

Stockholm Megyei Önkormányzata 1990 óta rendelkezik részletesen kidolgozott környezetvédelmi stratégiával. Jelenleg az Önkormányzat a környezetvédelmi stratégia 5. kiadását valósítja meg. Hangsúlyos területekként kezelik a klímaváltozást, illetve a beszerzések alkalmával vásárolt termékek veszélyes anyag tartalmának csökkentését vagy kiiktatását.

A kezdeményezés célkitűzései

2010-ben Stockholm önkormányzata új és szigorú környezeti követelményeket vezetett be számítógépek beszerzésére. Az előírások alacsony energiafogyasztást, újrahasznosított műanyag új termékekben való alkalmazását, továbbá új számítógépek ólom, higany és halogén égésgátló tartalmának kiiktatását tartalmazza. Az önkormányzat tulajdonában megközelítőleg 40. 000 asztali számítógép és laptop van. A legfőbb svéd vállalkozások közül az önkormányzat lesz az egyik olyan, melynek olyan asztali számítógépei és laptopjai lesznek, melyek kijelzője higanymentes.

Az érvényesített kritériumok a következők voltak

A tender előkészítéséhez Stockholm Városi Tanácsa saját zöld közbeszerzéssel kapcsolatos kritériumrendszerét – a SMIL 2010 Smart Purchasing for the County – alkalmazta. Ezek a kritériumok összhangban vannak az EU GPP (EU-Zöld Közbeszerzés) informatikai eszközökre vonatkozó kritériumrendszerével. A fenntarthatósági kritériumok a tenderre vonatkozó eljárás több különböző területén is a kritériumok között szerepeltek.

Többek között:energystar

Műszaki paraméterek

IT eszközök:

  • Az összes eszköz feleljen meg a legújabb Energy Star energia teljesítményre vonatkozó szabványának.
  • A számítógépek nem tartalmaznak ólmot, higanyt, halogén égésgátlókat és PVC-t, továbbá megfelelnek a RoHS Directive, 2002/95/EC direktívában foglaltaknak.
  • A számítógépek 20 % -kal jobb TEC (Tipikus Áramfogyasztás) értékkel rendelkezzenek az Energy Star kritériumánál, és legalább 10 % újrahasznosított műanyagot tartalmazzanak.
  • Minden monitor teljesítse a TCO Fejlesztési tanúsítvány szabványának (TCO 5. Kijelző) vagy azzal egyenértékű szabvány legújabb környezeti és használhatósági kritériumát.

Kiválasztási kritérium

A pályázóknak be kellett mutatniuk technikai kapacitásukat arra vonatkozóan, hogy mennyire teljesítik az SFS 2005:209 és SFS 2008:834 akkumulátorokra és csomagolásra meghatározott gyártói felelősségre vonatkozó rendeletekben foglaltakat.

Pontozás kritériumai

A szerződést a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat elve alapján ítélték oda. A költségeket a úgy kalkulálták ki, hogy figyelembe vették a beszerzési árat és energiaköltségeket is három évre vonatkozóan.

Eredmények

Néhány speciális követelménynek nehezebb volt megfelelni, mint a többinek. Példának okáért, csak néhány szolgáltató volt képes teljesíteni azt a követelményt, mely újrahasznosított műanyagok használatát fogalmazta meg új számítógépek esetében. Mindössze egyetlen pályázó iktatta ki a PVC-t a számítógépek belső és külső kábeleiből. Minden szolgáltató képes volt biztosítani kábelek nélküli asztali számítógépeket, mely követelmény célja az elektromos veszteség mennyiségének csökkentése volt a szerződésben foglaltaknak megfelelően. A nyertes, szerződést elnyerő pályázó az összes előírásnak és követelménynek eleget tett. A számottevő környezeti előnyök mellett Stockholm önkormányzata több ezer eurót takarít meg az energiahatékonyság fejlesztése és a csökkentett, felszerelésre vonatkozó költségeknek köszönhetően.

Környezeti hatások

A legújabb Energy Star kritérium (5.0) használatával jelentősebb használati időszakra vonatkozó energia megtakarítások jelentkeznek, mint a régebbi, kevésbé hatékony verziók esetében. A számítógépek vagy megfelelnek a TCO 05 kritériumnak, vagy túlteljesítik azt energia fogyasztás csökkentésében és a potenciálisan káros anyagok, így az ólom, kadmium és higany használatának korlátozásában. Stockholm önkormányzata megközelítőleg 40.000 számítógépet használ, (kb. 25 százaléka a megye összes számítógépének) ezeket forgó rendszerben fogja cserélni.

2014 végére az önkormányzat azt várja, hogy a számítógépek – beleértve azok használati fázisát – környezetre káros hatásai 40 százalékkal csökkennek. Ezen kívül a veszélyes anyagok mennyiségét 8 millió kilogrammal csökkentik, továbbá az önkormányzat szén-dioxid kibocsátását 2 millió kilogrammal csökkentik.

Tapasztalatok

Ahogy már az a korábbiakban olvasható volt, a szolgáltatóknak nehéz volt minden egyes fenntarthatósági követelménynek eleget tenni. Ez azt mutatja, hogy néhányakat felkészületlenül ért a magas szintű fenntarthatósági követelményekkel való találkozás. Azonban, amellett, hogy fejlesztésre van szükség, lehetőség van a vásárlók elégedettségét kivívni, hiszen számos szolgáltató képes volt a legtöbb követelményt teljesíteni. A győztes szolgáltató az összes követelménynek megfelelt. Mivel feltehetően számos szolgáltató lépéseket fog tenni a fenntarthatósági kritériumoknak való jobb megfelelőség irányába, Stockholm önkormányzata újra elindítja majd a pályázati eljárást.

További információért nézze meg az Európai Zöld Közbeszerzés kritériumát és az irodai informatikai eszközökre vonatkozó előírások műszaki hátterét.

Kapcsolat: Johan Böhlin, Project Manager, Stockholm County Council, e-mail: johan.bohlin@sll.se

Forrás: European Commission : GPP – Green Public Procurement – A collection of good practices