Zöld beszerzés mintaprojekt Kölesden

Date: 2012 június 21, csütörtök Category:

A Kölesd Községi Önkormányzat 2012 júliusától zöld beszerzési rendszert működtet, beszerzései során hangsúlyosan veszi figyelembe a környezetvédelmi szempontokat.

A SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. közreműködésével létrejött zöld beszerzés mintaprojekt célja, hogy példaértékűen, rendszerbe foglaltan, hosszú távon, az Önkormányzat mindennapi munkamenetébe teljesen illeszkedve működjön Magyarországon zöld beszerzési rendszer.

kolesd_cimereA zöld beszerzés, zöld közbeszerzés célja, hogy az ár és a minőség mellett környezetvédelmi kritériumok figyelembe vételével szülessenek a beszerzési döntések. A beszerzések során hozott döntésekkel csökkenjen a vásárlások emberre és környezetre gyakorolt negatív hatása, illetve, hogy a fenntartható fogyasztási minták elterjedését, az innovációt segítve hozzájáruljon a fenntartható fejlődés megvalósulásához.

Kölesd a zöld beszerzési rendszer bevezetésével, példa értékű környezettudatos működésével szeretne hozzájárulni az önkormányzat dolgozói és Kölesd lakói környezettudatosságának növeléséhez.

A Berényi István polgármesterrel, és Dr Baranyai Eszter jegyzővel történt egyeztetést követően került kialakításra Kölesd zöld beszerzés politikája, melyben a Tolna megyei település önkormányzata vállalja, hogy az alábbi termékcsoportok beszerzése esetén minden esetben alkalmaz zöld szempontokat:

– IT eszközök:

számítógépek, notebookok, nyomtatók, fénymásoló gépek, scannerek, faxok, multifunkciós készülékek

– Világítás:

beltéri világítástechnikai termékek

– Háztartási berendezések

mosógépek, mosogatógépek, elektromos sütők, hűtő és fagyasztó berendezések

– Papír

irodai papír termékek

A zöld beszerzési rendszer elindításához, működtetéséhez szükséges tréninget 2012. június 15-én és 20-án szakértőnk, Diófási Orsolya tartotta Kölesden.

A zöld beszerzési rendszer működésének folyamatos nyomon követését, megfigyelését, tapasztalatainak összegzését, a továbbfejlesztést Diófási Orsolya és Rácz Béláné, a Kölesd Községi Önkormányzat pénzügyi referense végzi.

A mintaprojekt eredményeiről a továbbiakban folyamatos tájékoztatást adunk.

Összefoglaló letöltése!