Zöld közbeszerzés és a közszféra társadalmi felelősségvállalása

Date: 2012 május 16, szerda Category:

Társadalmi felelősségvállalás – Mit tehetnek ezért a közintézmények? Együttműködtünk a TEMPUS közalapítvánnyal!

Napjainkban az üzleti életben általánosan elterjedt, hogy egy cég nem csupán a termékeire, szolgáltatásaira büszke, hanem egyre több figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra. A CSR a társadalmi felelősségvállalás a környezetünkért, a munkatársainkért, a társadalomért, amelyben élünk nem csak az üzleti szféra, hanem a közszolgáltatásért felelős intézmények számára is értelmezhető. A közszféra növekvő társadalmi felelősségvállalásának egyik fontos eszköze lehet a zöld beszerzés, zöld közbeszerzés. A zöld (köz)beszerzés magába foglalja az energiahatékonyságot, illetve a fenntarthatóság társadalmi/szociális aspektusait is a fenntartható közbeszerzés formájában.

A TEMPUS közalapítvány csCSR_1_900x600atlakozott a Társadalmi felelősségvállalás a közszférában GSR (Goverment Social Responsibility) című EU által támogatott nemzetközi projekthez. A projekthez kapcsolódóan 2012. április-májusban 32 órás képzés keretében közel 30 közintézmény munkatársa részesült gyakorlati felkészítésben, hogy aktívan segítse a CSR tevékenységet a saját szervezeténél.

A május 16-i képzési napon meghívott előadóként a zöld beszerzésről tartottunk előadást „Zöld közbeszerzés – Hogyan csináljuk? A zöld beszerzés megvalósítása a gyakorlatban” címmel.

Az előadás során a résztvevők megismerkedtek a zöld beszerzés nemzetközi és a hazai helyzetével, az elméleti és gyakorlati alapismereteken túl, a zöld beszerzés eszközrendszerével és a lehetséges bevezetési stratégiával.

Bízunk benne, hogy GSR projekt célkitűzései segítik a zöld beszerzés elterjesztését és a felelős, fenntartható közszféra kialakulását hazánkban.