Mosógép és mosási szokások

A mosógépek nagy mennyiségű vizet használnak működésükhöz, de hatékonyabban is lehet ruhát mosni. A legtöbb modern mosógépen van már öko program, amely a hagyományosnál kevesebb vizet használ. Sőt, a leghatékonyabb mosógépek már akár 50 liter víz felhasználásával is képesek kimosni a ruhákat.

Néhány gyakorlati tipp:

  • Rövid programok: ha van gépünkön rövid (vagy gyors) program, használjuk. Az enyhén szennyezett ruhákat így programtól függően 15-60 perccel rövidebb idő alatt ki tudjuk mosni. Pusztán megszokásból ne alkalmazzunk előmosást, különösen ha a ruha csak normál szennyezettségű, a szennyezettebb ruhát pedig áztassuk be.
  • Alacsony hőmérséklet: a hosszú és energiaigényes főzőprogramra csak igazán ritkán van igény. A mai mosóporok és mosógépek már alacsonyabb hőfok mellett is hatékonyak. Ne feledjük, a mosógép a víz felfűtésére használja a legtöbb áramot!
  • Töltőtömeg: kerüljük a félig üres mosógéppel történő mosást. A használati utasításban megadott töltőtömeget a modern mosógépek hatékonyan tudják tisztítani, ugyanakkor tele sem fogyasztanak több energiát. Ha a gép lehetővé teszi, és a szennyes mennyisége indokolja, válasszunk fél adagos programot. Kényelmes (de nem feltétlenül optimális), ha szenzoros mosógépünk maga állítja be a szükséges programot, forgási sebességet.
  • Foltok: Ha csak egy-egy ruhadarab foltos, kezeljük a foltokat külön, és ne indítsunk el ezért egy magasabb hőfokú programot.
  • Energiatakarékos mosógépek: új mosógép vásárlásánál figyeljünk a gép energiafogyasztási értékeire, válasszunk energiatakarékos (A kategória, csúcs energia besorolás A++) típust. A modern gépek további energiamegtakarítási lehetőségeket is kínálnak: töltöttségi szenzor, idő- és energiaoptimalizálási program, stb. Érdemes szakkereskedésben gépet vásárolni, ahol szaktanácsot is kérhetünk, de a programok terén a végső döntésben természetesen a mosási szokások és igények is fontosak. A kombinált mosó- és szárítógépek sok energiát fogyasztanak (többet, mint a két készüléktípus külön). Bár helytakarékos megoldás, de nem feltétlenül praktikus.
  • Megelőzés: tisztítsuk és ápoljuk a mosógépet rendszeresen. Így a mosás hatékonyabb lesz, és a gép élettartama megnő.

mosodio

Elég egyértelmű, hogy ha csak félig töltöd meg a mosógépet két mosás alkalmával, akkor kétszer annyi vizet használsz, mint ha egy adagban mostad volna ki őket. Ha előre eltervezed, hogy mikor mit fogsz viselni, akkor nem olyankor kell majd kimosnod őket, amikor nincs elég szennyesed.

A törölköző a tisztálkodás utáni szárítkozáshoz való, tehát az csak vizes lesz, nem piszkos. Ezért a törölközőket sokszor használhatod két mosás között. Mostanában számos hotel felajánlja, hogy újrahasználd a törölköződet, ezért ne hagyd a fürdőszoba padlóján, mert akkor úgy tűnhet, hogy újra van szükséged.

Higiéniai okokból a zoknikat és fehérneműket minden alkalommal ki kell mosni, ha rajtad voltak. De az olyan darabokat, mint a pulcsik, nadrágok mosás előtt többször is felveheted. Minél többször veszed fel a ruháidat két mosás között, annál több vizet spórolsz.

A ruhák mosásához használt mosópor végül a folyókban és tengerekben köt ki. Némely mosópor olyan szervetlen anyagokból áll, mint a foszfát, amely gyorsítja az algásodást, s így szennyezi a vizeket.

Mosószereket, öblítőt csak a szükséges mennyiségben adagoljunk. Saját tapasztalataink alapján, megfelelő mosási rutin mellett el is térhetünk a gyártó adagolási javaslatától. A túlzott mennyiség növeli a környezet terhelését, felesleges, bőrallergiát okozhat, és általában nem is garantál jobb mosási eredményt.

Ma már nagy a választék környezetbarát és természetes mosószerekből is (pl.: mosódió).

1343881208.3868

Ne idegenkedjünk ezek használatától (és ne higgyünk csak a csodát ígérő mosószer reklámoknak).

Keresd a mosószereken az alábbi ökocímkéket:

Források:

http://www.tutitippek.hu/blog/kornyezettudatos-mosas.php

http://www.generationawake.eu/hu