Zöld beszerzés Kölesden

Kölesd Községi Önkormányzat

Zöld beszerzés Kölesden

A SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. közreműködésével létrejött egy zöld beszerzés mintaprojekt. Ennek keretében a Kölesd Községi Önkormányzat 2012 júliusában zöld beszerzési rendszert kezdett működtetni, mely során kiemelt figyelmet szentel a környezetvédelmi szempontoknak.

A mintaprojekt célja, hogy példaértékűen, rendszerbe foglaltan, hosszú távon, az Önkormányzat mindennapi munkamenetébe teljesen illeszkedve működjön Magyarországon a zöld beszerzési rendszer, melynek lényege, hogy az ár és a minőség mellett környezetvédelmi kritériumok figyelembe vételével szülessenek a beszerzési döntések.

Kölesd a zöld beszerzési rendszer bevezetésével azt a célt tűzte ki maga elé, hogy példamutató környezettudatos működésével hozzájáruljon az önkormányzat dolgozói és Kölesd lakói környezettudatosságának növeléséhez. A település önkormányzata vállalta, hogy az IT eszközök, a beltéri világítástechnikai termékek, a háztartási berendezések és az irodai papír termékek beszerzése esetén zöld szempontokat alkalmaz.

Az előzményekről bővebben itt olvashat.

A zöld beszerzési rendszer bevezetésekor a képzés alkalmával a beszerzésért felelős kollégák megismerkedtek az ökocímkékkel, az újrahasznosított és fenntartható erdőgazdálkodásból származó papírok közötti különbséggel.

A legkézenfekvőbb megoldás a katalógusból rendelés volt a tendereztetés helyett. Szerencsére az eddigi beszállítójuknak nem okozott gondot az új elvárás. Az újrahasznosított, Kék Angyal és Északi Hattyú címkékkel rendelkező papírok csupán 15 forinttal kerülnek többe csomagonként, mint a legolcsóbb hagyományos változat, amit eddig használtak az önkormányzatnál. Jelenleg az irodai papír termékek rendelésénél az Önkormányzat fő célja, hogy az A/4-es papír felhasználásának 40%-át újrahasznosított, ökocímkével ellátott termékekkel elégítsék ki.

Közel egy év alatt az Önkormányzat az alábbi eredményeket érte el a papírbeszerzés terén:

Mivel nagyobb készletünk maradt az előző évekből, így 2012-ben csak egy alkalommal rendeltek újrahasznosított másolópapírt. Az elmúlt 6 hónapban összesen 130 csomag, egyenként kb. 2,5 kg-os csomagot vásároltak, ami összesen 325 kg papír. Hagyományos papír felhasználásával ez 260 kg CO2-t jelentett volna. Újrahasznosított papírral számítva azonban ez az összeg mindössze 139 kg. (forrás: http://recycled-papers.co.uk/) Tehát az Önkormányzat az elmúlt fél év alatt 53%-os kibocsátás csökkenést ért el. Emellett említésre méltó, hogy a CO2 kibocsátás csökkenésén túl az újrahasznosított papír használata annak előállítása révén 60-75%-os víz- és több mint 60%-os energia-megtakarítással is jár.

A projekt során elért pozitív eredményeken felbuzdulva biztatunk mindenkit a hasonló, zöld beszerzési törekvések kezdeményezésére!