Zöld beszerzés Hosszúhetényben

A  Buy Smart+ projekt keretében a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. közreműködésével valósult meg Hosszúhetényben egy zöld beszerzés projekt közvilágítás termékcsoportban.

A közvilágítás korszerűsítése Hosszúhetény Község Önkormányzatának önkéntes döntése volt, a település saját forrásból is valósította meg a beruházást. A régi, magas fogyasztású nátrium, fémhalogén illetve kompakt fénycsöves fényforrásokkal szerelt közvilágítási lámpatesteket LED közvilágítási fényforrásokkal illetve lámpatestekkel helyettesítették. Elsősorban a korszerű LED-es fényforrásoknak köszönhető költségmegtakarítások vezérelték a projekt megvalósulását, ugyanakkor a kedvezőbb világítási megoldások kialakítása is fontos szempont volt.

miskolc uj led lampak1

Az energiatakarékos, korszerű LED-es világítás igényének megfogalmazása után az árajánlatkéréseket követően az Önkormányzat a TeGaVill Kft. ajánlata mellett döntött, melyben részletesen szerepeltek az új rendszer adatai és a társaság vállalta azt is, hogy a leszerelt közvilágítási lámpatestek és fényforrások díjmentes elszállításáról és a keletkező veszélyes hulladékok előírásszerű kezeléséről is gondoskodik. A tender eredményeként a korszerűsítést végző társaság végzi a rendszer karbantartását, tisztántartását is. Ez a megoldás további költségmegtakarításokat eredményez.

A beszerzés a számított adatok alapján sikeres, de mivel csak néhány hónapja üzemel így csak előzetes kalkulációk állnak rendelkezésre: 66 %-os költségmegtakarítás és 50 tonna CO2 kibocsátás csökkenés érhető el. Az összesen 517 fényforrás cseréjét igénylő beruházás körülbelül 4 év múlva térül meg a településnek.

Az ajánlattevők ebben a termékkategóriában igen felkészültek a környezetvédelmi szempontok alkalmazására, komplex szolgáltatásokat kínálnak. A LED-es megoldásoknak pedig számtalan előnye van, megtérülési idejük rövidebb, mint gondolnánk, alkalmazásuk jelentős megtakarításokhoz vezet.

  • Kellemes világítási élmény – Ellentétben a hagyományos fényforrásokkal, a LED nem vibrál, így nem bántja az ember szemét, nincs UV és IR sugárzása, ezért rendkívül pozitív az élettani hatása. A fényerő szabályozása a LED esetében nem jár negatív következményekkel, így a kívánt világításképnek megfelelően választhatunk fényerőt.
  • Késleltetés nélkül kapcsolás – Ellentétben a hagyományos fényforrásokkal, nem szükséges a fény kibocsátásához a bemelegedés, vagyis a megfelelő hőmérséklet elérése, ezért a LED a kapcsolás után azonnal a megfelelő üzemi fényt produkálja. Mivel nem tartalmaz izzószálat, és a működési elve nem a melegedésen vagy gázkisülésen alapul, nem érzékeny a ki-be kapcsolgatásra.
  • Minimális hőtermelés – A LED fényforrások működés közben minimális mennyiségű hőt termelnek, nem tűzveszélyesek, ezért olyan helyeken is felhasználható, ahol a melegedés veszélyt jelent, ezen kívül az légkondicionáló berendezéseket sem terheli feleslegesen, ellentétben a hagyományos fényforrásokkal.
  • Karbantartási előnyök – A LED fényforrások rendkívül hosszú élettartalmuk miatt ideális megoldást jelentenek nehezen hozzáférhető helyeken történő üzemeltetésre, nem kell folyamatosan egy-egy hagyományos fényforrás cseréjével foglalkozni, ami különösen jelentős probléma olyan helyeken, ahol egyetlen kiégett fényforrás is a lelakottság érzését keltheti. Az IR sugárzás hiánya miatt a rovarok nem szállnak rá.
  • Környezetvédelem – A LED fényforrások rendkívül gazdaságos működésükből adódóan drámaian csökkentik a hagyományos fényforrások üzemeltetése által egyébként kibocsátott CO2 mennyiségét, valamint összetevőik (95%-ban újrahasznosítható műanyag fajták) nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezért nem okoznak nehézfém szennyezést a környezetnek.

A beszerzés során alkalmazott eljárás a meghívásos tender volt, mely egyszerű, gyors, korrekt ajánlatokat és kivitelezést eredményezett. A közvilágítás korszerűsítéséből eredő költségmegtakarítások és az alkalmazott beszerzési eljárás hatékonysága igazolja a beszerzés sikerét.

Reméljük, hogy a jó, zöld beszerzési gyakorlatokon felbuzdulva sok hasonlóan sikeres projekt közreműködői lehetünk még!